UNIFORMER & VAPEN

Uniformer, vapen och annan utrustning som används av musketerarkåren

Blå enkelknäppt vapenrock med åtta knappar fram, sex på de två bakre fickorna och tre på varje ärmmatta med nedersta knappen oknäppt. Beroende på modeväxlingar så kortades den av, eller förlängdes några centimeter. Den gula kragen och de gula ärmmattorna hade vita galoner (s.k. ”knapphåll”).

Byxorna var blå med en gul passepoile.

Sommartid kunde vita byxor bäras

Officerare och sergeanter hade på den tiden silverknappar. Soldater och Korpraler hade fram till 1870-talet mässingsknappar, därefter silver.

Som huvudbonad använder vi i kåren idag antingen lägermössa m/1846, som är årsbarn med det exercisreglemente kåren följer, som är en fransinspirerad exercis och kasernmössa, eller den likaledes franskinspirerade käppin m/1858. Huvuddelen av armén anlade käppi redan 1854.
Till parad bärs vita epåletter och svarta hästtagelplymer. Officerare bär även paradskärp.
Endast truppförande officerare och underofficerare bär vita handskar.
Den regerande kungens namnchiffer bärs på uniformen.

Vid ledigheter mellan framträdanden och på mässkvällar bär musketerarna blå byxor tillsammans med vit skjorta, eventuellt blå ylletröja och lägermössa m/ä.

Under övningar bärs m/90 fältuniform med fältmössa eller Livgardets svarta basker.

MENIG I PARADUNIFORM

OFFICER I PARADUNIFORM

MUSIKER I PARADUNIFORM

MENIG I M/90 OCH SADELGJORD

Geväret vi brukar är ett slaglåsgevär, en konstruktion som allmänt ersatte flintlåsgevären på 1840-talet. Orsaken var att slaglåsmekanismen var betydligt mer funktionssäker och mindre fuktkänslig än flintlåsmekanismen.

Officerare bär sabel m/1859 och underofficerare sabel m/1862.

På 1860-talet konkurrerades denna princip ut av olika bakladdningsmekanismer och så småningom kom även gastäta enhetspatroner i metall (mässing).

Faskinkniven var i första hand till för fältarbeten…men dög nog ganska bra till handgemäng också.

SLAGLÅSGEVÄR M/1815/45

LÄSKSTÅNG M/1815/45

BAJONETT M/1815/45